TBE-vaccin - så fungerar det

TBE-vaccination sker i flera omgångar. Har du aldrig tidigare vaccinerat dig behöver du ta flera doser under det första året för att bygga upp skydd mot sjukdomen.

Därefter bör du ”fylla på” med fler doser med några års mellanrum. Exakt upplägg varierar bland annat beroende på ålder. När du tar ditt TBE-vaccin på Sibyllekliniken hjälper vi dig med rätt schema för kommande doser av vaccinet.

BOKA TID FÖR TBE-VACCIN

Vem bör vaccinera sig mot TBE?

Fästingar som bär på TBE finns främst i södra och mellersta Sverige. Om du bor i dessa områden, eller tillbringar mycket tid där under sommaren, är det en god idé att vaccinera sig, för att minska risken att själv drabbas av TBE.

”TBE-säsongen” pågår mellan mars och november, men allra högst är risken under sommarmånaderna.

Kan barn ta TBE-vaccin?

Ja – barn kan också vaccinera sig mot TBE. Vaccination ges från och med 1 års ålder.

Så går vaccinationen till

Själva vaccinationen går snabbt och görs mitt i Stockholm, på vår vårdcentral på Karlavägen. Vaccinet kan tas av alla åldrar.

Eftersom det generellt går ett antal månader mellan doserna första året är det bra att börja i god tid innan fästingsäsongen drar igång.

Vaccinet tas genom en spruta i överarmen. Väldigt små barn kan ta sprutan i lårets framsida.

BOKA TID FÖR TBE-VACCIN

Om sjukdomen TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. Den kallas också för ”fästingburen hjärninflammation”. Sjukdomen drabbar hjärnans centrala nervsystem.

Majoriteten av de som drabbas av TBE får lindriga besvär och blir friska av sig själva inom bara några dagar. Men en del utvecklar en inflammation i hjärnan, och ungefär var tionde person som smittas kan drabbas av allvarliga symtom som exempelvis förlamning.

Barn under sju år drabbas mer sällan än andra av allvarliga symtom.

Risken i Stockholm och skärgården

Det kan vara särskilt viktigt att ta TBE-vaccin i Stockholm, och än mer viktigt är det om du vistas mycket i skärgården. Här är förekomsten av fästingar som bär på TBE hög och skyddet från vaccinationen blir extra viktigt.

Andra områden med hög smittrisk är exempelvis Göteborg, områdena kring Vänern och Vättern, och Gotland.

Det du kan göra för att skydda dig för att undvika fästingbett och TBE är:

  • Ha stövlar och täckande kläder när du vistas i naturen.
  • Ha hellre mörka än ljusa kläder.
  • Vaccinera dig. Du kan boka TBE-vaccination med BankID här.

Välkommen att kontakta oss på Sibylleklinikens vårdcentral Östermalm om du har frågor eller funderingar kring vaccinationer.